Turizmi, Vala Mar Residences

 

TURIZMI

Vitet e fundit Shqipëria ka marrë shumë vlerësime nga media të njohura prestigjoze (Lonely Planet, New York Times, etj) për bukuritë e magjishme natyrore, kulturore e historike dhe vazhdimisht renditet si një ndër vendet e rekomanduara për tu vizituar.

Shqipëria konsiderohet si një vend me potencial të lartë turistik me male spektakolare, pyje të shumtë, lumenj si dhe plazhe me gurë dhe rërë. Kryesisht turizmi në shqipëri ndahet në tre kategori:

  • Turizëm bregdetar dhe malor
  • Turizëm historik dhe kulturor
  • Turizëm sportiv

Vija bregdetare me plazhe të mrekullueshme ranore e shkëmbore, ka një gjatësi prej 470 km përgjatë detit Adriatik në veri dhe detit Jon në jug të vendit. Natyra e egër, me male të larta dhe pyje të dendura, janë atraksionet e turistëve që kërkojnë aventura, ecje të gjata dhe ngjitje malore përgjatë gjithë vitit. Ajo është e përhapur në zonën e veriut dhe të lindjes dhe kryesisht në zonën e jugut për eksplorimet me kanoe në Kanionet e Skraparit dhe te Syri i Kaltër.

Shqipëria gëzon një potencial turistik të lartë jo vetëm falë bukurive natyrore, por edhe falë trashëgimisë kulturore dhe arkeologjike. 3 qytete Shqiptare janë pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO: Berati 2000 vjeçar i njohur për shtëpitë karakteristike; Gjirokastra e rrugëve të kalldrëmta; si edhe qyteti antik i Butrintit, i vetmi në llojin e vet sepse mbart histori prej të 4 epokave të qytetërimit antik.  

Vitet e fundit është zhvilluar shumë dhe turizmi sportiv me aktivitete si: paragliding, rafting, zhytja, etj, duke nxjerr në pah zhvillimin e atij që njihet si “turizmi i aventurës”.

Një nga zonat turistike më të kërkuara në pjesën e bregdetit Adriatik është Gjiri i Lalzit që ka grumbulluar shumë komente pozitive nga vizitorët e huaj dhe ata vendas.